
Eğitim Komitesi
ERG’nin yayımladığı 2024 Eğitim İzleme Raporu’na göre nitelikli eğitimin ön koşulu, tüm çocukların örgün eğitim kurumlarına kayıtlı olmasıdır. Bu kapsamın dışında kalan çocuklara baktığımızda; eğitimin dışında kalan Türk çocukların sayısı 612.814, yabancı çocukların sayısı 242.360, açıköğretim okullarında okuyan 18 yaş altındaki öğrenci sayısı 319.011 ve Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM)’de okuyan 14-22 yaş arası öğrenci sayısı 404.756’ya yükselmiştir. Böylelikle ERG’nin raporuna göre toplamda 1.578.941 öğrenci eğitimin dışında kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup eğitimin dışında kalan toplam öğrenci sayısındaki yükseliş ise %38.4’tür. Bu veriler ışığında, artan sayıda çocuğun eğitim dışında kalmasının önüne geçmek ve tüm çocukların nitelikli eğitime erişimini sağlamak için hangi acil önlemler alınmalıdır?
Teknoloji Komitesi
Türkiye’nin uzay teknolojileri alanında diğer ülkelere kıyasla geride kalması, özellikle uzay harcamalarının ve Ar-Ge harcamalarının düşüklüğü, nitelikli insan kaynağı eksikliği, altyapı ve tesislerin yetersizliği, uluslararası işbirliğinin sınırlılığı ve özel sektörün katılımının düşüklüğü gibi faktörler Türkiye’nin küresel uzay teknolojilerini yakalama sürecini yavaşlatmaktadır. OECD verilerine göre, Türkiye’nin uzay harcamaları gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) %0.02’si civarındadır. Bu oran, diğer gelişmiş ülkelerde %0.1 – %0.2 civarındadır. TÜİK verilerine göre ise, Türkiye’nin uzay alanındaki Ar-Ge harcamaları, toplam Ar-Ge harcamalarının %1’inden azdır. Bu oran, diğer gelişmiş ülkelerde %5 – %10 civarındadır. Tüm bu veriler ışığında, Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki gelişimini hızlandırmak ve rekabet gücünü artırmak için hangi adımlar atılmalıdır?


Enerji ve Sürdürülebilirlik Komitesi
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam nihai enerji tüketimindeki payı, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin başladığı 2016 yılından bu yana düşüş göstermektedir. 2016 yılında %13.23 olan bu oran, 2021 yılında %12’ye gerilemiştir. Bu durum, Türkiye’nin “Hedef 7.2: 2030 yılına kadar küresel enerji karışımında yenilenebilir enerjinin payını önemli ölçüde artırmak” hedefine ulaşmaktan uzak olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak için hangi politikalar ve teşvikler uygulanmalıdır?
Sağlık Komitesi
TÜİK verilerine göre, 2023 yılında 65 yaş ve üzeri nüfus toplam nüfusun %10.2’sini oluşturmaktadır. Bu oranın 2050 yılında %20.8’e ulaşacağı tahmin edilmektedir. Yaşlıların sağlık hizmetlerine erişimi, özellikle kırsal bölgelerde ve sosyoekonomik düzeyi düşük ailelerde yaşayanlar için zorlu olabilmektedir. Yaşlılık döneminde kronik hastalıkların görülme sıklığı artmakta ve bu durum, yaşlıların yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Yaşlıların sosyal izolasyonu, depresyon, anksiyete gibi ruh sağlığı sorunlarına yol açabilmektedir. Tüm bu veriler ışığında, Türkiye’de sağlıklı yaşlanmayı desteklemek için hangi politikalar ve programlar geliştirilmelidir?


Çevre Komitesi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı 16 Ağustos 2024’te yaptığı açıklamalarda “Bugün tüm Türkiye’de 36 milyon bağımsız birim, 31 milyon konut var. Bunun da yaklaşık 6 milyon bağımsız birimi risk altında, 2 milyonunun acil dönüşüme girmesi gerekiyor.” şeklinde dile getirdi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün verilerinden derlenen bilgilere göre, İstanbul’da yaşanması muhtemel 7,5 ve üzeri büyüklüğe sahip bir depremde megakentte bulunan 1,2 milyon civarındaki binadan 491 bininin hasar alması bekleniyor. Dayanıksız binaların tespiti, güçlendirme ve kentsel dönüşüm çalışmalarına halkın teşviki ve katılımı bağlamında ne gibi adımlar atılmalıdır?
Uluslarası İlişkiler Komitesi
Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) Projesi ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Hindistan’ın tahkim ettiği Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC) Projesi sebebiyle ABD ve Çin arasında cereyan eden ve birçok cephede derinleşen hibrit soğuk savaşın ülkeler arasındaki iş birliğini ve kolektif örgütlenmeleri parçaladığını ve ayrıştırdığını görmek mümkündür. Bu eğilim bir yandan iki kutuplu bir bloklaşmaya doğru giderken diğer yandan Hindistan’ın öncülüğünü yaptığı bağlantısız bir hattı da ortaya çıkarıyor. Türkiye’nin olası koridor savaşlarında ekonomik koşullar ve ülke güvenliği göz önünde bulundurularak izlemesi gereken politika nasıl olmalıdır?


Hukuk Komitesi
Türkiye’de kadına yönelik şiddet oranı yüzde 38 olup, Türkiye bu konuda OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. 2024 yılında basına yansıyan vakalara göre 0-17 yaş aralığındaki kız çocuklarından; 84 kız çocuğu istismara uğradı, 50 kız çocuğunu cinayet sebebiyle 33 kız çocuğu ise şüpheli ölüm sebebiyle hayata gözlerini yumdu, 13 kız çocuğu şiddet ve yaralamaya maruz kaldı. Kadınların yukarıdaki istatistikler göz önünde bulundurularak şiddetten korunması ve şiddetin önlenmesi için nasıl bir politika izlenmelidir?
Ekonomi Komitesi
Türk İstatistik Kurumunun 30 Aralık 2024 tarihinde yayınladığı haber bültenine göre: Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %60’ına göre son yılda ve aynı zamanda önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri kapsamaktadır. Buna göre, 2024 yılı sonuçlarına göre sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,7 puan artarak %13,7 oldu. 2024 yılının sonuçlarına göre fertlerin %29,3’ü yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldı. Bu oran yaş gruplarına göre incelendiğinde; 0-17 yaş grubunda %38,9, 18-64 yaş grubunda %26,3, 65 ve üstü yaş grubunda ise %23,3 olarak tahmin edildi. Sürekli yoksulluk oranındaki artış, özellikle 0-17 yaş grubundaki çocuk ve ergen kesimin yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kalması göz önünde bulundurularak; sürekli yoksulluk ve fertlerin yoksulluk veya sosyal dışlanma riski oranlarının düşmesi için nasıl bir ekonomi politikası izlenmelidir?
